Instemmingsrecht reïntegratiebeleid is te vinden in artikel 27, lid 1 sub d van de wet op de ondernemingsraden en luidt als volgt:
De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van:
een regeling op het gebied van het reïntegratiebeleid.
Wat is instemmingsrecht reïntegratiebeleid?
Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad bij reïntegratiebeleid houdt in dat de ondernemingsraad, als vertegenwoordiging van de werknemers, het recht heeft om in te stemmen met beslissingen en maatregelen die betrekking hebben op het reïntegratiebeleid binnen de organisatie. Dit betekent dat voordat de werkgever wijzigingen wil doorvoeren in het reïntegratiebeleid, zij de ondernemingsraad hierover moet informeren en om hun instemming moeten vragen.
Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad heeft tot doel de belangen van de werknemers te waarborgen. En ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord. Dit geldt voor bijvoorbeeld kwesties die direct invloed hebben op hun reïntegratie na ziekte of arbeidsongeschiktheid. De ondernemingsraad kan het reïntegratiebeleid beoordelen, suggesties doen, onderhandelen over eventuele aanpassingen en uiteindelijk beslissen of ze instemmen met de voorgestelde maatregelen.
Het instemmingsrecht is een belangrijk instrument voor medezeggenschap. Daarnaast ook voor de samenwerking tussen de werkgever en de ondernemingsraad. Bij het vormgeven van het reïntegratiebeleid en het waarborgen van de belangen van de werknemers is het recht ook belangrijk.
Wat is reïntegratiebeleid?
Reïntegratiebeleid, ook bekend als re-integratiebeleid, verwijst naar het geheel aan maatregelen en strategieën die gericht zijn op het bevorderen van de terugkeer van individuen naar werk na een periode van afwezigheid. Dit kan het gevolg zijn van verschillende omstandigheden, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, ongevallen of andere persoonlijke situaties.
Het reïntegratiebeleid omvat een breed scala aan activiteiten. Daarnaast omvat het ook interventies die gericht zijn op het ondersteunen van werknemers tijdens hun re-integratieproces. Dit kan onder meer het volgende omvatten:
- Evaluatie en beoordeling: Het vaststellen van de geschiktheid van een werknemer voor terugkeer naar werk. Dit gebeurt door middel van medische beoordelingen en functionele capaciteitsevaluaties.
- Planning en begeleiding: Het opstellen van een re-integratieplan waarin de stappen, doelen en ondersteunende maatregelen worden vastgelegd om de werknemer geleidelijk terug te laten keren naar werk. Hierbij kan ook begeleiding en ondersteuning worden geboden door bijvoorbeeld een re-integratieadviseur of een casemanager.
- Aanpassingen op de werkplek: Het identificeren en implementeren van eventuele aanpassingen aan de werkplek, taken of werkomgeving. Dit alles om de werkhervatting mogelijk te maken. En daarnaast ook de werknemer in staat te stellen zijn of haar functie succesvol uit te voeren. Dit kunnen fysieke, technische of organisatorische aanpassingen zijn.
- Samenwerking en communicatie: Het bevorderen van effectieve communicatie en samenwerking tussen de werknemer, werkgever, bedrijfsarts, arbodienst en andere relevante partijen. Met als doel om de re-integratie-inspanningen te coördineren en af te stemmen.
- Opleiding en bijscholing: Het aanbieden van trainingen, cursussen of opleidingsmogelijkheden om de vaardigheden van de werknemer aan te scherpen of bij te werken, indien nodig, om een succesvolle re-integratie mogelijk te maken.
Het uiteindelijke doel van reïntegratiebeleid is om werknemers te ondersteunen bij het succesvol terugkeren naar werk. Verder om hun arbeidsparticipatie te behouden. Daarnaast ook om hen te helpen hun capaciteiten en functioneren te optimaliseren na een periode van afwezigheid.